Historie

De Oudkerkse gondelvaart wordt beschouwd als één van de grootste en meest spectaculaire van Nederland. Iets wat de ruim 25.000 bezoekers die we elke editie mogen verwelkomen zullen beamen.

De eerste gondelvaart was op vrijdag 31 augustus 1945. Als eerste boot was er een motorboot met daarop de muziekvereniging ‘de Bazuin’. Verder bestond de vloot met name uit schouwen die verlicht werden met lampions. Het moet een indrukwekkend gezicht geweest zijn. De eerste gondelvaart was onderdeel van het twee dagen durende Oranjefeest. Hierna bleef het een tijdje rustig op de Giessen.

Pas in 1959 vond er weer een gondelvaart plaats. Deze was groter van opzet. er deden 35 vaartuigen mee, variërend van kleine kano’s tot flinke binnenvaartschepen.

Eind Jaren ’70 dreigde de gondelvaart verloren te gaan door gebrek aan geld. Het huren en verslepen van de zolderbakken voor de deelnemers werd steeds duurder en de deelnemers moesten zelf aan vaartuigen zien te komen.

In 1980 werd er weer gevaren. In 1982 was het dubbel feest. toen bestond Oudkerk 600 jaar Aansluitend aan de gondelvaart hield Giessen-Oudekerk een week lang feest. De Oranjevereniging had de deelnemers van de vloot gevraagd de optocht een historisch karakter te geven. deze opzet slaagde want de vloot zag er sprookjesachtig uit. Blikvanger was de mobiele beiaard die meevoer op een platbodem. Het reizende carillon omvatte 37 bronzen klokken en woog 1900 kilo.

In de volgende jaren werd de gondelvaart eens per twee jaar gehouden. Het andere jaar was er een feest in de tent in Giessen-Oudekerk. In 1992 stond de optocht in het teken van de dreigende Betuwelijn. De aanleg van een brug over de Giessen zou namelijk het einde van de gondelvaart betekenen.

De dreiging bleef, maar in 1994 kon dan toch de 25e gondelvaart gehouden worden. De vloot was bijzonder groot en de bouwwerken waren schitterend. 

De 27e vaart werd gehouden in 1998 en was wederom een prachtig schouwspel. Wat opviel is dat de bouwwerken steeds groter worden en beter worden uitgelicht. Ook het geluid wordt steeds beter afgestemd op de uitbeelding. Voor de derde keer op rij werd de eerste prijs gewonnen door de oudere jeugd waardoor ze de wisselbeker mochten houden. Een wisselbeker die ze overigens, enigszins aangepast, weer beschikbaar stelden.

Ook de daaropvolgende vaarten waren weer van ongekende klasse, waar bij de groep de Heeren van de Noord een aantal spraakmakende en sprookjesachtige creaties regelmatig de eerste prijs in de wacht wist te slepen. Uitbeeldingen die ongetwijfeld nog bij veel toeschouwers (en zeker bij het bestuur) in het geheugen gegrift staan zijn de Notre Dame, de Swarte Weduwe en Thunder Mountain.

De editie in 2018  werd  gewonnen de groep nog eentje dan met hun prachtige uitbeelding Horigen achter de Poort. Maar ook herinneren we ons nog groep Salute en hun nagebouwde Apres-ski hut Cin Cin met een heuse springschans met 15.000 kilo echte sneeuw waar snowboarders vanaf sprongen.

Iedere twee jaar waren de boten fraaier en met steeds meer spektakel. De deelnemers maken elkaar iedere keer weer fanatieker om de mooiste boot te maken. En toen was daar Corona en moest de vaart in zowel 2020 en 2021 worden geannuleerd. Eindelijk, na vier jaar, kon het weer.

Op 10 September 2022 werd de 38e Gondelvaart gevaren. De verwachtingen waren hoog gespannen en deze editie bleek een waar spektakel te zijn met een eervolle vermelding voor Pont-On! met hun wave: een golf aan boord waarop werd gesurft. De derde plek was voor de Herintreders met hun Mario Bros net achter de Titanic van de groep Amstel Boulevard.
Eerste bij de grote boten werd de vriendengroep The Keet met hun Gold Dregde.

De laatste editie van de Gondelvaart krant (2024) is in PDF te downloaden.

Reacties zijn gesloten.